Arvegods fra en pottemaker

Jeg vokste opp til lyden av dreieskiva, den taktfaste rytmen av leire som eltes, til tikkelyden fra keramikkovnen som slår seg av og på. Mamma, keramiker Anne Kristine Mjelva, kjøpte sin første dreieskive i 1982, og så seg aldri tilbake til jobben som bioingeniør på sykehuset. Å skape i leire ble den nye hverdagen.

Nå gjenskapes rytmen i mitt liv. Leire eltes, dreieskiva surrer, ovner skrur seg av og på gjennom natten. Leire forvandles til keramikk av hendene til mamma, og av hendene mine.

Var det leirklumpene som ble kastet ut av kjellervinduet for lek med venninner der under terrassen, eller var det opplevelsen av mammas engasjement som tente interessen også hos meg? Det har jeg ikke svaret på. Var det noe jeg IKKE skulle bli, om du stilte meg spørsmålet som ungdom, så var det keramiker. Mamma fikk beskjed om å skifte fra de leirete klærne før hun hentet meg. Jeg nærmest demonstrativt nektet å lære noe om faget fra min mor. I det skjulte dukket interessen allikevel opp. Å forme, skape, drive. Nå har dette vært min hverdag i 8 år, og jeg har skapt min egen arbeidsplass med ingridk keramikk.

Som andre generasjon keramiker, har jeg en fantastisk læremester og kollega i min mor, Anne Kristine Mjelva. Opp gjennom årene har hun holdt seg trofast til håndverkets verdier, laget produktserier av høy kvalitet og utviklet seg som en god håndverker i keramikerfaget.

HUMLEsus

For omtrent 15 år siden lagde mamma sin første kopp med turkis farge og dekor av store lubne humler. Det ble en hel produktserie, og den slo an hos kundene. Den friske fargen som harmonerte så godt med den dyp brune terracottaleira, de sjarmerende insektene som teoretisk sett absolutt ikke kan holde seg selv flyvende, dette ville folk der ute ha mer av. Og nå i 2019 er etterspørselen større enn noen gang.

HUMLEsus har blitt navnet på produktserien, og nå har mamma tatt seg tid til å videreføre og overrekke serien til meg. For en gave, for et ansvar, og for en mulighet dette er for ingridk. Nå gjelder det å ta inn informasjonen jeg får overført, trene og være nysgjerrig på hvordan sørge for å ivareta de gode håndverksmessige utførelsene i HUMLEsus-serien. Alt fra penselføring og fargebruk, til vekt og størrelser er notert. Og sammen har vi jobbet for at jeg nå skal kunne starte produksjonen i verkstedet her, ingridk keramikk.

HUMLEsus gir deg assosiasjoner til varme sommerdager, bare føtter i langt gress. En frodig hage med blomstrende vekster og et sus av humler og bier som jobber med pollinering. Aldri før har humla vært mer aktuell, og nå håper vi at også Mjelva-humlene skal få vinger å fly på ut til deres hjem i hele landet.

Denne arven betyr at vi fortsatt vil produsere og selge dette koselige serviset i Galleri Smalgangen, og det vil bli tilgjengelig i nettbutikken her hos ingridk. Samtidig kan Anne Kristine Mjelva få bruke mer av sin tid på det hun virkelig brenner for nå om dagen, nemlig RAKU.

Vil du være først til å få vite når HUMLEsus er på plass i nettbutikken her hos ingridk? Skriv deg opp på nyhetsbrev via skjema nederst på siden.